Select Page

Izrada web stranica

Vrijeme čitanja: 2min, 30sec

Izrada internet stranice obuhvaća više od teksta, dizajna i programiranja web stranice, jer proširuje djelovanja pojedinca, skupina ili tvrtki na različite elektronske platforme i internetske kanale i omogućuje komunikaciju na načine koji su prije bili teško zamislivi.

 

Svaka izrada web stranice počinje od ideje…

Kada smo mi radili svoju Internet stranicu naišli smo na veliki problem – nikako nismo uspjeli doći do odluke kakva na stranica treba i što bi htjeli na njoj prikazati. Te probleme ima svatko tko želi imati svoju stranicu ili neki projekt na Internetu. Zato je dobro obratiti se nekome, barem za drugo mišljenje.

 

Da li je dovoljno postaviti web stranicu da uspijemo?

Prve javne Internet stranice pojavile su se u devdesetim godinama prošlog stoljeća. Intenet kao medij preko kojeg se moglo kuminicirati i postavljati stranice s informacijama postojao je i prije, no komercijalni uspjeh i medijsku dominaciju preuzeo je početkom dvijetisućitih.

S vremenom se broj web stranica stalno povećava, tako da je teže doći do uspjeha, a efekt od same online prisutnosti znatno slabi. Nekada je bilo dovoljno napraviti web stranicu na engleskom jeziku, prijaviti je na nekoliko web direktorija i do vas su mogli doći gotovo svi.

Kako je vrijeme prolazilo, broj korisnika Interneta, ali i stranica se povećavao, direktorije/adresare zamjenile su tražilice i od tada je puno teže doći do korisnika sa svojom ponudom. Pojavljuje se potreba za oglašavanjem.

 

Konkurencija je velika, povjerenje korisnika postaje sve manje, a dolazak do korisnika je sve skuplji.

Formula za uspjeh u početcima komercijalizacije Interneta bila je jednostavnija, a mogućnosti nezamislive. Sada se uspjeh mjeri u malim postocima i za njega su potrebne ogromne aktivnosti i troškovi. I dalje će se smanjivati prilike, pa je važno ne odgađati izlazak na to veliko tržište, jer ga možda za nekoliko godina nećete imati snage otvoriti.

Tek sada možemo ustvrditi da se na početku igre moglo napraviti danas nezamislivo.

 

Koliko vremena je potrebno za izradu internet stranica

Za jednokratne internet stranice dovoljno je desetak dana. Za ozbiljne projekte – taj proces nikada ne staje. Odnosno ako stane, postepeno će se pokvariti rezultati i povratak na staro bit će puno teži od održavanja.

Iz naše prakse pokazalo se da je u nekim industrijama potrebno dodavati i više tekstova dnevno, pa čak i na desetke, što također treba prihvatiti kao proces izrade interent stranice. Prezentacijski web sajt dovoljno je osvježiti tekstom jednom tjedno, tako se stranice neće zapustiti, a posjetitelji će uočiti i pozdraviti promjene. Na taj način odgađa se i stres s izradom nove stranice, jer je stara “stara”.

Tko vam sve treba ako želite sami voditi izradu Internet stranice?

Marketinški stručnjak

  • Osoba koja će imati ideju, te idejno vodi proces

Dizajner

  • Jedna ili više osoba zadužena za dizajn stranice i njenih dijelova.

Pisac

  • Jedna ili više osoba koje izrađuju tekstove za web stranicu. Sve web stranice prvenstveno su tekst, a tek potom slike i multimedija.

Programer

  • Osoba ili tim koji pretvara ideju i dizajn u funkcionalnu Internet stranicu.

Urednik

  • Osoba koja se brine o dinamici objavljivanja novih tekstova i pobuđivanju interesa kod posjetitelja sa starim i novim tekstovima.

 

Ukoliko vam se sviđaju naši savjeti, posjetite nas opet