+385 (1) 6192 460

Što je ARG?

Alternate reality game je igra koja koristi stvarni svijet kao platformu za igranje, a putem transmedija predstavlja priču koju svaki igrač može (ako tako odredi dizajner) mijenjati svojim idejama ili akcijama. Oblik i priroda igre su definiran inteinzitetom igračeve uključenosti zajedno s pričom koja se odvija u stvarnome svijetu i reakcijom ostalih sudionika na nju. Igru može oblikovati sam igrač, iako je većina igre oblikovana od dizajnera igre, za razliku od klasičnih kompjuterskih i video igra koje su pod kontrolom umjetne inteligencije kao u računalima i raznim igračim konzolama.

Igrači komuniciraju direktno putem likova u igri, preko njih rješavaju razne zagonetke i izazove, te mogu zajedno sudjelovati u analizi priče i raznim aktivnostima.  ARG kao glavni obvezujući medij koristi Internet, no uglavnom se koristi putem multimedija kao što su telefoni, pošta i e-mail.

Popularnost ARGova konstantno raste, nove igre su u stalnome razvoju, a zajedno sa njima u porastu je i eksperimentiranje sa novim medijima i raznim podžanrovima. Njihova tendencija je da budu besplatni, a troškovi se apsorbiraju kroz prateće proizvode ili putem promocije postojećih proizvoda. Međutim, opcija pay-to-play (plati i igraj) također postoji.

Hyper dizajn